Sondors budget-elmotorcykel har plats för ett extra batteri 

2021-01-28 14:14  

Elmotorcykeln Metecycle ska få grundpriset 5 000 dollar. Hålet i ramen ska bland annat kunna ta ett extrabatteri på 3 KWh.

De fick ett stort genomslag 2015 med elcykeln som kostade 5 000 dollar, och hittills har Sondors sålt mer än 100 000 exemplar av sin eBike. Nyligen presenterade det amerikanska företaget deras nästa steg: elmotorcykeln Metecycle, som även den kommer att få grundpriset 5 000 dollar, motsvarande drygt 41 000 kronor. 

Navmotorn på 14,5 KW ska göra att modellen presterar 130 km/h. Batteriet ligger på 4 KWh, vilket sägs ge en räckvidd på mer än 128 km. Men det kan finnas möjlighet att komma ännu längre. 

Tanken var ursprungligen att det stora hålet i ramen skulle kunna hålla en vanlig väska. Nu kommer man istället erbjuda en hård väska för hålet, alternativt en ombordladdare som gör det möjligt att använda laddnätverk, alternativt ett extra batteri på 3 KWh som agerar räckviddsförlängare. Det rapporterar Electrek.

Foto: Sondors

Det är också möjligt att ta med sig batteriet och ladda det inomhus. En enda sprint håller det på plats, och batteriet dras enkelt ut från sitt fack. Packet har ett handtag för att bäras, och väger omkring 24,5 kg.

Läs mer: Under retrokåpan gömmer sig en 40-årig BMW

I intervjun med Electrek berättar Matt Irish att han såg behovet av att kunna ta med sig batteriet efter att själv ha behövt dra ut en sladd genom hotellrumsfönster – samt tvingats parkera i ödsliga p-hus.

– Det är ju inte så att alla kommer att plocka ur batteriet hela tiden, men det ger dig den möjligheten om du behöver den. Det innebär två saker: Det gör det möjligt för dig att ta med batteriet in för att ladda det, om detta behövs. Du kan också få med dig batteriet in om  du tvingas parkera på gatan, så att du har den mest värdefulla delen hos dig. Så det finns även en säkerhetsaspekt här, säger Matt Irish.

Elmotorcykeln ska skeppas till 45 länder med början under fjärde kvartalet 2021. Störst fokus ligger på Europa. Tanken är att 100 dollar ger en plats i kön. Till grundpriset 5 000 dollar tillkommer dock skatter och andra avgifter. 

Framåt arbetar Sondors även på en trehjulig elbil.

John Edgren

Mer om: Elmotorcyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt