Soltaket gör bilen snålare

2015-07-03 11:04  
Webasto soltak med inbyggda solceller. Foto: Webasto

Hur mycket bränsle spar en bil genom att använda solceller på taket. Bilunderleverantören Webasto studerar frågan.

Elproducerande soltak för bilar godkänns som energisparmetoder av EU. Men det krävs en certifieringsmetod för att räkna fram hur mycket.

Webasto har vänt sig till högskolan HAW i Hamburg där man i ett studentarbete närmare försöker beräkna besparingseffekten när det gäller bränsleförbrukning och utsläpp vid användning av solceller på biltak. Webasto har tillverkat soltak till bilindustrin i 25 år.

Genom att integrera solceller i glastaket och spara den producerade energin i batterier kan elproduktionen från bilens generator minska. Därmed minskar bränsleförbrukningen, vilket gör att EU-kommissionen nu godkänner Webastos elproducerande soltak som en ekologisk innovation.

Certifieringsprocessen som tagits fram vid HAW gäller för personbilar, men ska nu utökas till att även omfatta lätta transportbilar. Avgörande för utsläppsminskningen är exempelvis hur långa kör- och stilleståndstiderna är liksom hur körningen fördelas mellan stadstrafik och landsvägskörning. Nästa steg är att utrusta ett fordon med sensorer för att jämföra de matematiska modellerna med verkliga förhållanden.

Håkan Abrahamson

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt