Solstormar slog ut flyget i södra Sverige

2015-11-04 15:34  
Foto: Janerik Henriksson

På onsdagseftermiddagen drabbades flygledningen i södra Sverige av svåra problem med sitt radarsystemet. Följden blev att trafiken på Arlanda, Bromma och Landvetter stod helt stilla fram till 17-tiden. Nu väntas förseningar under kvällen.

UPPDATERAD. Enligt Luftfartsverket orsakades radarstörningarna av solstormar.
– Det har gjort att vi inte har kunnat se flygplanen på våra radarskärmar. Störningarna upptäcktes vid 15:45 och vi uppskattar vi hade noll procents kapacitet i vårt radarsystem i ungefär en timme. Efter att ha arbetat med att åtgärda problemen nådde vi full kapacitet i våra system i Stockholm igen vid 17:30, säger Per Fröberg, pressansvarig hos Luftfartsverket.

Flygtrafiken kunde återupptas vid igen 17-tiden, men kommer nu att dras med förseningar i flera timmar under kvällen på grund av radarstörningarna.
– Trafiken är igång men är begränsad. Nu arbetar vi succesivt med att få upp de plan som stått på marken, ett efter ett.


Hur många plan kan komma att omfattas av förseningarna?
– I nuläget har vi ingen prognos för det. Störningarna inträffade den tid på eftermiddagen när vi har som flest avgångar, säger Per Fröberg.
 

Kalle Wiklund

Mer om: Radar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt