Soldriven laddare till elplanet Elektra

2012-09-07 09:45  
Flygplanet Elektra One Solar med mobil laddare. Foto: PC-Aero

Som soldriven extraladdare fungerar en trailer i vilken elflygplanet Elektra One Solar transporteras i på marken. Den visas på flygmässan ILA i Berlin.

Det solcellsförsedda eldrivna flygplanet Elektra One Solar provflög förra året. Vid årets flygmässa i Berlin, ILA, 11 - 16 september, visas en något större modell och dessutom en mobil laddstation, som samtidigt tjänstgör som trailer när planet transporteras på landsväg.

Jämfört med den tidigare modellen har spännvidden ökat till 11 m och vingytan har ökat till 8,2 kvadratmeter. Motorn har en effekt på 16 kW. Tomvikten utan batterier är 100 kg, litiumjonbatterierna väger i sin tur 100 kg, sedan lastar planet ytterligare 100 kg.

Tillverkaren PC-Aero talar om en räckvidd på upp till 1000 km. Solcellerna på vingarna ger 1 kWh, förbrukningen vid flygning ligger på 2,5 kWh.

Som extra laddkälla fungerar den solcellsförsedda trailer som transporterar planet på landsväg. Solcellerna ger på trailern ger drygt 2 kWh.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt