Socker i bensin ska höja oktantalet

2016-08-12 11:55  
Högtrycksströmningsreaktor vid Fraunhofer CBP i Leuna. Foto: Fraunhoferinstitutet

De knackningshämmande bensintillsatserna isooktan och ETBE ska nu för första gången tillverkas med socker som råvara.

En gammal myt kring bensinmotorer hävdar att socker i tanken är ödesdiger för motorn. Men det är en skröna, för socker löser sig inte i bensin.

Socker kan däremot vara råvaran för att tillverka tillsatserna isooktan och ETBE, etyltertiärbutyleter, som används för att förhindra knackning, självantändning, i bensinmotorer. Tillsatserna har hittills tillverkats av mineralolja.

Fransk-tyska bolaget Global Bioenergies ska nu på försök ta fram dessa tillsatser av förnybara råvaror. Fraunhoferinstitutet CBP i Leuna har fått uppdraget att utveckla en metod att ta fram tillsatserna.

Man börjar då med att framställa isobuten i en anläggning som utvinner socker ur olika sorters bioråvaror. I en jästank på 5000 liter omvandlar bakterier sockret till kolvätet isobuten i gasform.

Isobutan syntetiseras därefter till isooktan. Utmaningen är enligt Daniela Pufky-Heinrich, som leder projektet, att se till att de biologiskt framställa tillsatserna inte skadar katalysatorer eller stör förbränningsprocessen i motorn.

Efter laboratorieförsök ska man skala upp framställningen under hösten till ett pilotprojekt där mängder på 100 kg ska framställas för att kunna användas i konkreta prov i bilindustrin.

Även ETBE ska framställas ur biobaserad isobuten och etanol.

Projektet får stöd av tyska forskningsministeriet BMBF.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt