Socialdemokraterna: ”Vi får ta ställning till konsekvenserna då”

Socialdemokraterna är positiva till att öronmärka Gripen-intäkterna från Schweiz.

Det kan bli Sveriges största industriprojekt – och har klarat nålsögat i Schweiz parlament. Men flera ­politiska beslut återstår innan det har landat helt.

Först måste det svenska regeringsförslaget att använda de löpande intäkterna från Schweiz för att ta fram nästa Gripen, få politiskt stöd av oppositionen. Det ser man ut att få.

– Det ingår ju i paketet från början att man ska dela kostnaderna. Det hänger ihop med att affären är kopplad till ett partnerland. Då är det väl så att de pengar vi får in i sammanhanget också ska gå till projektet, säger Peter Hultqvist, ordförande i försvarsutskottet (S).

I Schweiz kan en folkomröstning sätta käppar i hjulet.

Den kan inte ske förrän tidigast i maj 2014, mer sannolikt är att den äger rum nästa höst. Innan dess kan det färdiga kontraktet om Schweiz köp av 22 Gripen E inte signeras ­mellan regeringarna. Om Schweiz, ­eller något annat land, inte beslutar sig för att beställa minst 20 stycken plan måste Sverige senast under 2014 avbeställa de 60 flygplan den svenska Försvarsmakten vill köpa. Riksdagens tidsram att antingen godkänna beställningarna eller riva upp planerna är därför bara några månader.

– Är det så att det inte håller i Schweiz får vi ta ställning till konsekvenserna då. Men i dagsläget har jag ingen anledning att tro att det inte skulle hålla. Lagt kort ligger, säger Peter Hultqvist.

Niklas Dahlin

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt