Snö och kallt - då stannar tågen

2010-02-22 12:51  
Kallt i Stockholm? Då är det bara att börja gå. Tunnelbanan står stilla. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Den stränga kylan i mellersta och södra Sverige under söndagsnatten och måndagsmorgonen fick elpriset att rusa i höjden och tågen att stanna.

Rapport från SMHI:30 grader kallt i Sydsverige

"Nysnötäcke, svaga vindar och klar himmel i södra och mellersta Sverige har inatt gett rejält låga temperaturer. Köldhålet Horn i Östergötland noterats för 30 minusgradert. Trots att den stränga kylan i nordligaste Sverige dämpats pga moln har Naimakka ändå noterats för -34 grader."

Bakom den väderrapporten ryms mer dramatik än man kunnat ana.

SJ:

1. Banverket har bett SJ att kraftigt reducera antalet tåg under måndagen.

2. Stora störningar råder i trafiken och på flera håll är många tåg helt inställda.

Det gäller linjerna Stockholm-Linköping, Stockholm-Malmö (vissa X2000-tåg går dock), Stockholm-Arvika, Stockholm-Eskilstuna-Arboga, Stockholm-Dalarna.

Stockholm:

3. På grund av helgen snöfall kör inga tunnelbanetåg ovan jord i Stockholm under natten och måndagsmorgonen.

4. Tunnebanan går bara vissa sträckor. Gröna linjen går bara mellan Gullmarsplan och Thorildsplan och röda linjen mellan Mörby/Ropsten och Liljeholmen.

5. Extrabussar ersätter endast i bland, meddelar SL.

6. Pendeltågen går med reducerad kapacitet:

Halvtimmestrafik mellan Centralen och Södertälje centrum. Ersättningsbussar trafikerar sträckorna Ösmö-Nynäshamn och Södertälje-Gnesta. I övrigt ska pendeltågen gå med 15 minuterstrafik, uppger SL.

7. Busstrafiken i hela Storstockholm glesas ut eftersom innerstadsbussar och bussar i norrort tas bort från turer för att används som ersättningsbussar.

8. SLs resegaranti gäller så att bolaget ersätter kostnader för taxi om du som trafikant är försenad mer än 20 minuter.

Göteborg:

9. Störningar rapporteras på västra stambanan och drabbar tågen mellan Stockholm och Göteborg och vidare till Falköping och Skövde men man hoppas att tågen ska börja gå som vanligt framåt eftermiddagen, enligt SJ och Västtrafik i Göteborg.

10. Västtrafik rapporterar också problem i spårvagnstrafiken i centrala Göteborg på grund av ett växelfel. Resegarantin togs bort i helgen men börjar åter att gälla kl 13 i dag efter helgens snöoväder.

Malmö:

11. Skånetrafiken rapporterar störningar i tåg och busstrafiken. Dessutom väntas mer snö i eftermiddag och SMGI har utfärdat en klass-1-varning för Skåne, Blekinge och Kalmar län, där det finns risk för nedisning i dag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt