Sniffar efter bomber på bagagebandet

2013-09-26 09:55  
Anläggning för bagageinspektion med masspektrometer och röntgen. Foto: Hitachi

Fem sekunder tar det för Hitachis spektrometer att hitta explosivt material på väskor som kollas på flygplatsens bagageband.

Hitachi har utvecklat en masspektrometer som kombinerad med den vanliga röntgenskanningen ska kunna kolla efter explosivt material på flygresenärernas bagage vid incheckningen utan långa köer behöver uppstå.

På vissa flygplatser tas i dag manuella stockprov på förekomsten av explosivt material genom att en person vid bagagebandet torkar av ytan på väskan, för att sedan leta efter sprängmedel i stoftet.

Hitachi har utvecklat avancerad masspektrometri som förra året testades i en boarding-gate på en flygplats. Nu har tekniken vidareutvecklats så att den kombineras med den konventionella röntgeninspektionen på ett bagageband.

Med hjälp av munstycken som sprutar ut luftstrålar ur olika riktningar frigörs partiklar som sedan sugs in i spektrometern. Analysen kan sedan göras på fem sekunder.

En prototyp kommer att demonstreras på konferensen för antiterrorism Seecat '13 som arrangeras i Tokyo 2 - 4 oktober.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt