Fordon

Snart kan autonoma bilar få en egen fil

Foto: Montage

Vanlig fil, bussfil – och en för autonoma bilar. I Wisconsin kan självkörande fordon snart erbjudas öronmärkt trafikutrymme. I varje fall om tillverkaren Foxconn får som de vill.

Publicerad

Självkörande bilar kommer bidra till en ökad säkerhet, och kanske även till att du kommer fram snabbare. I amerikanska delstaten Wisconsin kan det bli så att autonoma fordon snart får en egen gräddfil, eller i varje fall en egen dedikerad fil på motorvägen. Det rapporterar Milwaukee-tidningen Journal Sentinel.

Delstaten ligger i startgroparna för att bredda motorvägen I-94. I en intervju med tidningen berättar Tim Sheehy, chef för Milwaukees handelskammare, att han trodde ”de låg långt framme” i sin framtidsstrategi – men icke. Foxconn, den största privata arbetsgivaren i Kina (känd för att bland annat tillverka Apples Iphone), har precis avslöjat att de ska öppna en ny fabrik i delstaten. Och i ett möte med den taiwanesiska tillverkaren fick Sheehy och hans kollegor en chockartad påminnelse om att strategin inte var tillräckligt framåtblickande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här