Snart kan autonoma bilar få en egen fil

2017-11-16 15:26  
Foto: Montage

Vanlig fil, bussfil – och en för autonoma bilar. I Wisconsin kan självkörande fordon snart erbjudas öronmärkt trafikutrymme. I varje fall om tillverkaren Foxconn får som de vill.

Självkörande bilar kommer bidra till en ökad säkerhet, och kanske även till att du kommer fram snabbare. I amerikanska delstaten Wisconsin kan det bli så att autonoma fordon snart får en egen gräddfil, eller i varje fall en egen dedikerad fil på motorvägen. Det rapporterar Milwaukee-tidningen Journal Sentinel.

Delstaten ligger i startgroparna för att bredda motorvägen I-94. I en intervju med tidningen berättar Tim Sheehy, chef för Milwaukees handelskammare, att han trodde ”de låg långt framme” i sin framtidsstrategi – men icke. Foxconn, den största privata arbetsgivaren i Kina (känd för att bland annat tillverka Apples Iphone), har precis avslöjat att de ska öppna en ny fabrik i delstaten. Och i ett möte med den taiwanesiska tillverkaren fick Sheehy och hans kollegor en chockartad påminnelse om att strategin inte var tillräckligt framåtblickande.

– Vi blev alla förbluffade när de tittade på oss och frågade: ”Och var är filen för autonoma fordon?”, säger Tim Sheehy till Journal Sentinel.

Foxconns investering betyder runt 10 000 fabriksjobb och ytterligare 20 000 arbetstillfällen hos underleverantörer i delstaten. Därmed har företaget skaffat sig ett rejält inflytande. Och efter mötet var just ”fil-frågan” något som hamnade på utredarnas bord. I dagsläget är det osäkert varför Foxconn vill ha den extra filen, men enligt Sheeby visar det på att företaget har långtgående visioner för staten.

– Vi tänker runt två år framåt – de tänker 20 år i förväg, säger Tim Sheehy till Journal Sentinel.

Felix Björklund

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt