Snålkör bilen utan motor

2013-12-17 10:13  
Bosch jämför sin seglingsteknik med just segelflygning. Foto: Bosch

En start-stopp-funktion som stänger av motorn när den inte behövs under färd lanseras nu av Bosch.

Start-stopp-funktion vid rödljus har börjat bli standardutrustning sedan några år tillbaka. Nu går bilelektroniktillverkaren Bosch ett steg vidare och inför funktionen även under färd. Man kallar det för "coasting mode", eller seglingsteknik på svenska.

Studier som Bosch utfört visar att motorn inte behövs för drivningen under 30 procent av tiden som bilen framförs i marschfart på landsväg.

Genom att då stänga av den efter samma princip som vid rödljusstopp blir det möjligt att sänka bränsleförbrukningen med 10 procent.

Motorn aktiveras igen så fort föraren nuddar gas- eller bromspedal aktiveras motorn igen.

Enligt Bosch har det blivit möjligt att vidareutveckla tekniken till att fungera även under körning tack vare förbättrad programvara. Tekniken kan även hantera större laster och aktiverar förbränningsmotorn snabbare än tidigare system.

Seglingstekniken fungerar på alla typer av förbränningsmotorer - diesel, bensin eller gas.

Rolf Bulander vid Bosch gör prognosen att denna relativt billiga teknik snart kommer att vara lika vanlig och självklar i bilar som luftkonditionering.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt