Snåla motorer sänker bilbetyg

2014-02-13 14:18  

När bilarna får mindre och bränsleeffektivare motorer minskar kvalitetsintrycket bland ägarna.

Det är en av slutsatserna i den återkommande kvalitetsrankning som JD Powers gör kring kvaliteten på bilar bland amerikanska ägare.

I den senaste rankningen, som handlar om tre år gamla bilar, lägger sig Lexus i topp, följt av Mercedes, Cadillac, Acura och Buick. I botten av listan finns märken som Jeep, Land Rover, Dodge och Mini.

Genomsnittet i undersökningen är 133 problem per hundra bilar. Lexus klarar sig med 68, medan tvåan Mercedes hamnar på 104 och trean Cadillac noteras till 107.

Jeep noteras till 178, Land Rover 179, Dodge 181 och Mini 185 problem per hundra bilar.

För Volvo anges 152. Undersökningen baseras på svar från 41000 bilägare till tre år gamla bilar fördelat på 31 märken och de problem de upplevt med sina fordon under den senaste tolvmånadersperioden.

En slutsats som JD Powers drar av undersökningen är att speciellt fyrcylindriga bilar får sämre omdömen. Inriktningen mot mindre motorer, som ska ge lägre bränsleförbrukning, gör att dessa motorer och transmissionen ansträngs mer än en större motor. Bilägarna upplever det som att de väsnas mer och att de inte svarar tillräckligt snabbt på gaspådrag.

"Bilägarna får bättre bränsleekonomi, men inte samma prestanda och mjukhet som de också önskar" noterar utredarna vid JD Powers.

Håkan Abrahamson

Mer om: Kvalitet JD Power

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt