Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Snabbladda elbilarna – vänta inte på elvägarna

2016-01-21 09:38  
Efter fem minuters laddning ska bilen kunna köras 480 km. Foto: Alamy

Satsa på snabbladdare om vi vill ha elbilar. Vänta inte på elvägarna. Då hinner vi inte ställa om till 2030 visar en studie från Blekinge Tekniska Högskola.

En ny studie vid BTH har gjort en jämförelse med potentialen för elvägar och snabbladdningssystemen när det gäller att minska transporternas miljöpåverkan.

Slutsatsen är att vi inte ska vänta på elvägarna, säger forskningsledare Henrik Ny vid BTH. Snabbladdarna behöver skalas upp redan nu om fordonsflottan ska ställas om till fossilfri drift till 2030.

Även om elvägar vinner på sikt bör vi satsa på snabbladdare i dagsläget. Studien konstaterar att elvägar ännu är väldigt tidiga i sin utveckling. Endast 10 procent av personbilarna kör dagligen längre än 150 km. Då räcker snabbladdare alldeles utmärkt.

Elvägar ger troligen större koldioxidbesparing per investerad krona än snabbladdare, men nackdelen är att elvägarna kräver inlåsning av stora ekonomiska resurser under tre gånger så lång tid som snabbladdare. Elvägar håller 60 år, snabbladdare i 20 år.

 

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Elvägar Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt