Smartare bilar höjer säkerheten

2007-09-17 14:05  

EU-kommissionen föreslår att elektronisk stabilitetskontroll blir standard i alla nya bilar 2011. Det skulle spara 4 000 liv om året.

Kommissionen vill sätta press på både medlemsländerna och biltillverkarna för att bilarna ska bli säkrare, renare och mer intelligenta. Hur det ska gå till presenteras på den årliga utställningen om intelligenta bilar i Versailles utanför Paris på tisdagen.

Stabilitetskontrollen, ESC, är ett exempel på tekniska lösningar som kan förbättra säkerheten och minska olyckorna i vägtrafiken, tror kommissionen. Systemet kan, förutom att spara liv, avvärja 100 000 krockar om året.

Därför kommer kommissionens vicepresident Günther Verheugen att föreslå att ESC blir standard i nya bilar från och med 2011.

Europakommissionär Viviane Reding, ansvarig för it-frågor, vill att det gemensamma rapporteringssystemet eCall blir standard i nya bilar redan 2010. Senare i år ska kommissionen inleda förhandlingar med både europeiska och asiatiska biltillverkare för att få till avtal som gör detta möjligt.

I mitten av nästa år kommer kommissionen att föreslå drivkrafter, till exempel skatter, som kan främja intelligenta system i bilar.

Ann Norrby

Mer om: E-Call

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt