Smarta glasögon ger koll på logistiken i Volkswagens fabrik

2015-11-25 14:31  

Operatörer i Volkswagens fabrik i tyska Wolfsburg får glasögon som hjälp i arbetet.

Efter att ha testat tekniken i tre månader kan alla som jobbar med den interna logistiken få ett par smarta glasögon för att snabbare hitta rätt detaljer när de plockar ihop en ny order.

Artikelnummer, hyllplacering och annan information om de olika detaljerna syns på glasögonens skärm. En kamera i glasögonen fungerar samtidigt som streckkodsläsare. Om operatören plockar fel detalj kommer det genast upp ett felmeddelande.

Systemet kan röststyras så att personalen alltid kan ha händerna fria.

– De smarta glasögonen i 3d tar samspelet mellan människa och system till en ny nivå, säger Reinhard de Vries, logistikchef hos Volkswagens i Wolfsburg.

Hittills har 30 operatörer frivilligt valt att använda de nya glasögonen.

Volkswagen är långt i från den enda biltillverkaren som experimenterar med olika typer av smarta glasögon som hjälp både i utveckling och i produktion.

I slutet av förra veckan visade Volvo Personvagnar hur företaget och Microsoft byggt en demonstration av sin senaste bilmodell i Microsofts digitala glasögon Hololens. I demonstrationen kan användarna bland annat se hur bilens olika säkerhetsfunktioner fungerar och välja till exempel vilka fälgar bilen ska ha.

En film från Volvo visar hur tekniken fungerar:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/cvLdbpICVGk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL