Smart verktyg räknar ut lönsamhet på laddstolpe

2009-10-16 14:10  

Just nu utvecklas det laddstolar till elbilar över hela världen. Men när lönar det sig egentligen att installera en laddstation på sta’n?

För att försöka ge svar på den frågan har den amerikanska organisationen Rocky Mountain Institute (RMI) tagit fram en guide och en investeringskalkyl för laddstolpar.

- Med vårt verktyg kan räkna ut den totala kostnaden för en laddstolpe, inklusive installation och löpande kostnader, skriver projektledaren Matt Mattila på nyhetssajten CNET.

De flesta experter är överens om att majoriteten av elbilsägarna kommer att ladda sina bilar hemma eller på jobbet. Men om elbilar blir vanliga i framtiden kommer de ibland behöva fylla på batteriet ute på sta’n.

Hur många ”elmackar” som ska byggas och var de ska placeras kommer till stor del att avgöras av hur stor kostnaden blir vägt mot nyttan/lönsamheten.

Matt Mattila pekar på flera tänkbara anledningar till att till exempel en butik eller restaurang väljer att bygga en laddstolpe på sin parkering: för att få fler kunder, ladda sina egna fordon, exponera sitt varumärke eller helt enkelt tjäna pengar på laddningarna.

- Med vår rapport och vårt räkneverktyg vill vi hjälpa företag och andra att ta reda på om det just i deras fall lönar sig att bygga en laddstolpe, skriver Matt Mattila.

Rocky Mountain Institute är en oberoende, amerikansk oberoende tankesmedja som jobbar med att ta fram nya idéer inom energieffektivisering och användandet av förnybar energi.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt