Smart rumpvärme ger elbilen extramil

2014-10-14 11:07  
Smarta materialkombinationer ska ersätta elvärmen i bilstolen. Foto: Hohenstein

Smarta textilier i bilsitsen ska ge behaglig värme om baken utan elvärme för att ge elbilen extra räckvidd.

Elvärmda bilsäten innebär att räckvidden för en elbil reduceras än mer vintertid. Forskare kring tyska Hohenstein Institute Bönningheim ska ta reda på vilka lösningar som finns för att med funktionella textilier använda kroppsvärmen för att värma stolen i stället.

De undersöker de teoretiska principerna för värmeöverföring till stolsbeklädnader och har som mål att ta fram en modell för effektiva stolsmaterial. Genom att kombinera material på ett smart sätt ska man kunna erbjuda passiv klimatkontroll runt bilsitsen.

I ett första skede analyseras människokroppens värmeöverföring till de blandningar av material som används i stoppningen av stolarna. Man utgår från att en komfortabel temperatur ligger kring 23 °C.

Man använder olika mätmetoder och studera materialkombinationer och deras värmeledande egenskaper i såväl torrt som fuktigt tillstånd.

Vid simuleringar används finita elementmetoden, en metod för att optimera materialanvändning som sedan länge är beprövad i bilindustrin.

Simuleringarna ska kunna användas för att beräkna kombinationen av material och uppbyggnad för att få bästa effekten när det gäller såväl värvning som kylning av bilstolar.

Kunskapen ska ge mindre och medelstora underleverantörer till bilindustrin kunskap i hur man tar fram konkurrenskraftiga produkter och samtidigt spar utvecklingskostnader.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elvärme Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt