Slut med gratis laddning hos Tesla

2016-06-02 11:42  
För Tesla S är strömmen gratis, men för Tesla 3 kommer det kosta. Foto: Tesla Motors

Tesla ser över kostnaderna för att ladda elbilarna vid sina Supercharger, där det hittills varit gratis. Med Tesla 3 blir strömmen inte kostnadsfri.

Att använda Teslas superladdare har hittills varit gratis för ägare av Teslas bilar. Men i långa loppet håller inte den affärsmodellen. Elektrisk ström har ett pris.

Vid ett möte med aktieägare i Kalifornien i veckan gav Teslachefen Elon Musk en fingervisning om vartåt vägen går när det gäller superladdning i framtiden, rapporterar nyhetstjänsten Bloomberg.

För modellerna Tesla S och Tesla X är det även fortsättningsvis gratis. Det är förhållandevis dyra bilar. När produktionen av den betydligt billigare modell 3 kommer igång, och med en försäljning i helt andra upplagor än de dyrare modellerna, kommer Tesla 3-kunderna få betala för snabbladdning vid stationerna.

- Det kommer fortfarande vara billigt, sa Elon Musk, mycket billigare än bensin, att köra långa sträckor med modell 3, men det går inte att erbjuda gratis laddning under bilens hela livslängd, om kunden inte särskilt köper till ett sådant alternativ.

Vad priset skulle bli för ett sådant tilläggsalternativ berörde inte Elon Musk. Men Musk påpekade att bästa alternativet är att ladda bilen där man även brukar ladda sin mobiltelefon – nämligen hemma eller på jobbet.

Tesla har redan över 370000 förhandsbeställningar på Tesla 3, och många beställare har lagt en depositionsavgift på 1000 dollar, trots att bilen inte kommer att börja levereras förrän 2017. Året därpå hoppas Elon Musk att företagets bilproduktion når målet en halv miljon tillverkade fordon. Då ska även den stora batterifabrik man bygger ihop med Panasonic i Nevadaöknen vara klar.

En detaljinformation som Musk nämnde i samband med batterifabriken är att man kommer att öka storleken på de cylinderformade battericellerna från dagens 65 x 18 mm till 70 x 20 mm.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt