Slipmaskin fällde tågtrafiken i Stockholm

2015-04-13 13:49  
En nedriven kontaktledning mellan Stockholms central och Stockholm södra under helgen ger fortsatt svåra trafikstörningar. Passagerarna på de stillastående tågen var under helgen tvungna att evakueras. Foto: Fredrik Persson / TT

Tågproblemen i Stockholm är sannolika inte helt avhjälpta förrän på onsdag morgon, enligt Trafikverket. Det var en slipmaskin som orsakade en kabelbrand som var orsaken till haveriet.

Fjärr- och pendeltågstrafiken i Stockholm brottas fortfarande stora problem efter nattens kabelbrand vid stationen Stockholms Södra, vilken orsakade ett kraftigt signalfel.

Orsaken till branden var, enligt Stefan Björkqvist, chef för den nationella operativa trafikledningen på Trafikverket, att en spårslipningsmaskin som passerade Stockholms Södra under natten skickade ut gnistor.

- Gnistbildningen ledde till att det började brinna i ett antal kablar, säger han. Enligt Stefan Björkqvist är det högst sällsynt att liknande slipmaskiner orsakar signalfel.

- Jag har aldrig hört talas om det hittills under min tid här, säger han.

I morse kunde inga tåg passera Stockholms Södra, utan många trafikanter som kom resande söderifrån fick bussas från Älvsjö station till T-banestationen Telefonplan.

Under dagen har emellertid två av fyra spår öppnats - men framkomligheten är begränsad på grund av det trasiga signalsystemet.

- Fjärrtågen kan passera Stockholms Södra men de går med stopp, det vill säga de får pausa i väntan på ny körorder, berättar Stefan Björkqvist.

Inga pendeltåg kan dock i nuläget ta sig förbi Stockholms Södra, utan de får stanna och vända vid Älvsjö respektive vid Stockholms Central.

I kväll vid 20-tiden kommer ytterligare arbeten göras som Trafikverket hoppas ska öka framkomligheten på de två spår som är öppna, till full fart igen.

De övriga två spåren, som i nuläget inte kan ta någon trafik, hoppas Trafikverket ska gå att öppna för tågtrafik igen på onsdag morgon.

- Det blir förseningar hela dagen i dag, och i morgon bitti blir det lite mindre förseningar, bedömer Stefan Björkqvist.

Ett spårarbete vid Barkarby har dessutom blivit försenat och vissa av pendeltågen mellan Bålsta - Västerhaninge tvingas nu vända i Spånga respektive i Kungsängen.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt