Slakten på leverantörerna kan börja

2009-03-06 11:57  

Den jättelika underleverantören Schaeffler skakar under trycket av skulder på ett par hundra miljarder kronor. Och konkurrenterna börjar slipa knivarna.

Schaeffler, som äger kullagertillverkare som INA och FAG Kugelfischer, lade i höstas ett bud på en annan stor underleverantör till bilindustrin, Continental. Och Continental hade för inte så länge sedan köpt ut företaget VDO från Siemens.

Idag uppgår de sammanräknade skulderna för dessa transaktioner till 21 miljarder euro, alltså långt över 200 miljarder kronor.

Med en bilindustri i fritt fall sitter Schaeffler illa till, och tyska staten har tidigare varit avvisande till skattefinansierat stöd till koncernen.

Nu uppges konkurrenterna börja titta närmare på vilka bitar ur Schaeffler som kan vara av intresse. Enligt tidningen Handelsblatt för både Bosch, världens största bildelsleverantör, och amerikanska rullagertillverkaren Timken, diskussioner med Schaeffler, något som den senare dock dementerar. Handelsblatt har fått informationen från industrikretsar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt