Skruvar försenar Dreamliner ytterligare

2008-11-05 09:58  
Sektions av Dreamliners flygkropp tillverkad av kompositer. Sektioner kommer från olika leverantörer och monteras samman av Boeing i Everett

Åter igen tvingas Boeing meddela förseningar för det nya passagerarplanet 787 Dreamliner. Den 57 dagar långa strejken inverkar, men främst är det problem med skruvförbanden som försenar planet.

Omkring 3 procent av skruvarna som använts för att sammanfoga de olika kompositsektionerna i planet har monterats felaktigt. Resultatet blir att tusental skruvar i de två plan som byggts för markprov och de fyra som ska genomföra flygtester måste bytas ut.

Hur lång tid detta tar är oklart och Boeing har inte velat meddela ny tidpunkt för första provflygningen. Hela projektet är redan ordentligt försenat. Enligt den ursprungliga tidplanen skulle planet ha flugit i september förra året och första leveransen till ett flygbolag skulle ha skett i maj i år.

Skruvproblem har följt Dreamlinerprojektet. redan förra året slogs det larm om att Boeing hade svårt att få fram skruvförband av rätt kvalitet. Företaget valde då att skruva ihop de plan som skulle användas för markprov med skruvar av lägre kvalitet, för att sedan byta till rätt kvalitet när leveranserna kunde garanteras.

Hur många skruvförband en Dreamliner innehåller vill Boeing inte uppge, men enligt Seattle Post Intelligencer ska planet ha 80 procent färre förband än ett plan tillverkat av aluminium. Boeings modell 767 har 1,8 miljoner förband (varav merparten är nitar). På de sex förhandsexemplaren av 787 skulle det ändå betyda att tusentals skruvar måste bytas.

Förseningar för Deamliner

Planet rullar ut för publik 8 juli 2007

Första försening okt 2007 Orsak: Problem med att sammanfoga olika komponenter, samt att vissa komponenter inte finns tillgängliga.

Andra försening jan 2008 Orsak: Underleverantörerna kan inte leverera i tid.

Tredje försening mars 2008 Orsak: Brist på fästelement samt problem med infästning av vingar i flygkroppen.

Fjärde försening april 2008 Orsak: Leveranser från externa leverantörer försenade.

Femte försening november 2008 Orsak: Tusentals skruvförband felaktigt monterade i alla sex provflygplanen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt