Skogsbranden inte under kontroll

2014-08-06 08:18  
De svenska helikoptrarna som försöker släcka skogsbranden i Västmanland ska få hjälp av specialplan från Frankrike och Italien. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idag onsdag 6 augusti förväntas de franska flygplanen börja vattenbomba skogsbranden i Västmanland.

Skogsbranden som rasar i Västmanland är fortfarande inte under kontroll. Men situationen ser bättre än tidigare, enligt länsstyrelsens pressinformatör Erik Bergman.

– Framför allt är väderleken gynnsam, säger han.

SMHI räknar med en del kraftiga skurar i brandområdet i dag - som kan hjälpa räddningsinsatsen på traven.

– Det är ett positivt läge som ser rätt så stabilt ut. Vi har kunnat jobba under natten med att slå en ring runt branden. Vissa delar är under kontroll men det är också stora delar där den inte är under kontroll och där jobbar vi intensivt med att försöka stoppa fortsatt spridning, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Styrkan på marken har förstärkts och under dagen ska flera inlånade brandbekämpningsplan vattenbomba området.

– Det finns fortfarande vissa områden där man inte vet exakt hur det ser ut på grund av mörker och, framför allt, kraftig rökutveckling. Där har man nu på morgonen satt in extra insatser, säger Erik Bergman.

Mellan 150 och 200 personer deltar i släckningsarbetet på marken. Ytterligare ett 50-tal bistår på annat sätt.

De två franska flygplanen, som ska vattenbomba området, väntas planenligt börja flyga klockan 10.

– Sedan hoppas vi att de två italienska planen ska komma i dag, säger Bergman.

Länsstyrelsen meddelade på morgonen att elden just nu inte hotar Norberg. De som redan har evakuerats kan däremot inte återvända förrän räddningsledningen ger klartecken.

Alla som berörs av rök uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation.

Gammelby, i brandområdets västra del, evakuerades tidigare men det är nu -  på vissa villkor -  tillåtet att återvända till de centrala delarna, meddelar länsstyrelsen.

Villkoren är att man är redo att utrymma om räddningstjänsten så kräver, att man inte tar med sig djur tillbaka och att man håller sig uppdaterad om utvecklingen via lokalradion.

Samtidigt manar myndigheten: "Har du möjlighet så stanna borta".

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt