Skeldar bekämpar somaliska pirater

2013-11-15 09:47  

Saabs obemannade helikopter Skeldar sätts in i jakten på pirater utanför Somalias kust.

Det obemannade flygsystemet Skeldar stationeras på den spanska marinens patrullbåt BAM Meteoro, som ingår i EUs insats Operation Atalanta utanför Somalias kust.

- Skeldar används tillsammans med en bemannad helikopter för att förbättra fartygets spaningsförmåga i syfte att bekämpa pirater utanför Somalias kust, säger Mikael Franzén, produktansvarig på Saab, i ett pressmeddelande.

Skeldar är ett obemannat helikoptersystem för korta till medellånga uppdrag som kan styras från en kontrollstation. Systemet kan utrustas med exempelvis sensorer och kartsystem.

Innan Skeldar togs i drift för EUs insats testades helikoptern ombord på det spanska fartyget BAM Relampago utanför Kanarieöarna.

Saabs Skeldar är 5,2 meter lång, har en startvikt på 235 kg och tar 40 kg last. Toppfarten anges till 140 km/h och flygtiden till 6 timmar. Helikoptern drivs av en tvåcylindrig, tvåtakts dieselmotor på 625 cc, som ger effekten 55 hästkrafter.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt