Skärmen som ger bilen en premiumkänsla

2013-11-26 05:30  

Med sin nya display för instrumentbrädan vill Garmin göra det säkrare att köra bil. Precis den information föraren behöver visad på vindrutans insida är idén med Garmin HUD. Funktionen får toppbetyg, men priset är för högt.

Biltillverkare som gör modeller i premiumsegmentet erbjuder redan sina kunder så kallade heads-up-displayer. Med en HUD projiceras information på vindrutan, vilket innebär att föraren inte behöver flytta blicken från vägen lika ofta.

Garmins mobiltillbehör HUD ger vilken skrothög som helst samma funktioner för navigering. Den är inte en navigator som står på egna ben, utan egentligen bara en extern skärm till mobilen. Via bluetooth tar den emot körinstruktioner från en gps-app i förarens smarta telefon.

Jämfört med vad apparna normalt visar i telefonen är informationen i Garmin HUD sparsmakad. I displayen finns avståndet till nästa sväng eller rondell och en stor pil som visar om det är höger eller vänster som gäller. Därunder finns några mindre pilar som visar vilken fil som ska väljas om det finns flera alternativ.

Slutligen en hastighetsmätare som visar hur fort bilen rör sig och gällande hastighetsbegränsning. Stort plus för den röda varningstriangeln som visar när man kör för fort. Lagom diskret dyker den upp i synfältet och gör föraren uppmärksam på att det är dags att sakta in. Liknande röda ikoner används för att uppmärksamma föraren på kommande hastighetskameror och eventuella köbildningar.

Den som vill ha en kartvy för att kunna hålla koll på vilka avfarter som bara ska passeras blir inte nöjd med displayen.

Men för alla andra är Garmin HUD ett fantastiskt tillbehör. Med informationen på vindrutan finns färd-instruktionen hela tiden i synfältet.

Garmin hävdar givetvis att det gör personen bakom ratten till en säkrare förare – och åtminstone känns det så när man får lagom mycket information presenterad på ett bra ställe.

Men det finns också några saker att anmärka på. Displayen saknar batteri och drivs i stället via en sladd som ansluts till uttaget i instrumentpanelen. Resultatet är rätt ful kabeldragning upp över instrumentpanelen.

Prislappen ligger på 1 500 kronor. Dessutom krävs en navigationsapp från Garmin, antingen Streetpilot eller Navigon. Det lägger ytterligare några hundralappar på priset.

Trots det kan Garmin HUD ändå rekommenderas till den som kör mycket och vill hålla ögonen på vägen så stora delar av resan som möjligt.

Garmin HUD

  • Extern skärm till mobilen för att visa körinstruktioner på vind- rutan.
  • Fungerar med Garmins två appar Navigon (Android, Iphone och Windows Phone) och Streetpilot (Iphone).
  • Kostar runt 1 500 kronor.

Bra/dåligt

Bra

  • Navigationsinformation på ett säkert sätt.
  • Enkel installation.
  • Funkar också i direkt solljus.

 

Dåligt

  • Dyr.
  • Kräver gps-app i mobilen.
  • Ful kabeldragning.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt