Fordon

Skåne först med Volvos flytande biogas

Så här kommer den nya fabriken för flytande gas i Helsingborg att se ut. Den gamla anläggningen byggs ut och förses med renings- och uppgraderingsteknik från Terracastus Technologies.
Terracastus-gasen har testkörts i över ett års tid med två sopbilar i New Jersey USA.
Flytande biogas har tre gånger så hög energitäthet som komprimerad bioagas. Men den måste hållas nedkyld till -160 grader för att vara flytande. Vanliga personbilar klarar inte det. Den flytande gasen måste därför omvanldas till komprimerad på tankstationerna.
Tobias Elmquist, Volvo Technology Transfer.

En av Sveriges största biogasproducenter, NSR i Helsingborg, blir först i världen att tillverka flytande biogas med den patenterade teknik som utvecklats inom Volvobolaget Terracastus Technologies.

Publicerad

Flytande biogas är det hetaste heta på miljöbränsleområdet. Men få har hittills lyckats få biogasen så ren att den kan komprimeras och kylas till flytande biogas.

Volvos teknik- och riskkapitalbolag Volvo Technology Transfer hittade för flera år sedan en amerikansk teknik där koldioxiden som finns i rågasen används för att ta bort föroreningarna i gasen och att göra gasen flytande.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här