”Skakiga utslag i fartkameran sorteras bort”

2016-06-09 10:07  
Grafik: Jonas Askergren

TEKNIKFRÅGAN. Hur fel kan fartkameran ha egentligen? Ny Tekniks läsare ger besked.

Läsarfråga:

Kan fotot som tas i fartkameran visa fel om bilen vibrerar kraftigt på grund av möte med ett tungt fordon?
/JAN HEDIN

Svar: Fartkameran innehåller en radar RS240 som mäter cirka 20 ggr/sekund. Radarn använder både avståndsmätning (medel) och dopplereffekt (exakt värde) för hastighetsmätning flera gånger. Förhoppningsvis filtreras en avvikande, snabbaste hastighet bort.

/FREDDAN67

Svar:  Ja, det skulle ju vara intressant... Säg att man får 19 mätvärden som är från 69 till 71 km/h, sedan ett värde på 427 km/h, vilket då skulle vara komplett vansinnigt, men samtidigt ger det ett medelvärde på 88 km/h vilket är fullt rimligt...

/MATTIAS

Svar: Kameran och radarn har parallax, och radarn är placerad högre och ser saker bakom din bil som kameran inte ser, exempelvis en upphinnande snabbare bil. Därför tas en kompletterande bild när din bil passerat, för att säkerställa att så inte är fallet.

/KAI

Svar: Nej, vibrationer ger konstiga utslag på mätningen och de sorteras bort automatiskt. Det är endast när radarn gjort korrekt registrering som visar att hastigheten är för hög som det tas en bild av bilen. Bilden skickas sedan krypterad till polisen för analys. 

/JESPER

Svar: Teoretiskt: ja. Om bilen accelererar eller retarderar väldigt hastigt blir det fel värde. Radarn bör egentligen bara  mäta om föremålet rör sig med konstant hastighet gentemot radarns placering.

Dock inte troligt att ett fordon kan accelerera så mycket men en viss avvikelse blir det om bilen inte kör med konstant fart.

/BENGT AARFLOT

 

Har du nya intrikata frågor? Mejla till teknikfragan@nyteknik.se

Cecilia Laurén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt