Sjätte värsta snöstormen lamslog New York

2010-12-29 14:14  

Sverige är inte ensamt om att plågas av häftiga snöoväder i vinter. I New York kämpar plogbilar fortfarande med att röja upp efter den historiskt svåra snöstorm som lamslog staden i söndags och måndags.

I New York arbetar man fortfarande med att röja gatorna efter det snabba och häftiga snöoväder som drog in över staden för tre dagar sedan.

Borgmästaren i New York Michael R Bloomberg bekräftade i går tisdag att konsekvenserna av stormen varit långt värre än befarat och att uppröjningen gått långsammare än väntat.


Uppåt en halv meter snö vräkte in och föll över stadens gator och torg den 26-27 december. Enligt senaste utgåvan av New York Times är huvudgatorna nu röjda, medan andra gator inte plogats alls ännu.

På grund av snön kunde tiotusentals New York-bor inte ta sig till sina jobb i början av veckan,  flera tunnelbanelinjer och busslinjer stannade också helt.

Väntan på ambulanser och hjälptransporter blev också lång på grund av de snöiga gatorna. Över 200 ambulanser körde fast, ett 40-tal av dem flera gånger, rapporterar tidningen. Även brandbilar körde fast – och SOS-myndigheterna hade på måndagen tagit emot  nära 50 000 nödsamtal, många av dem gällde dock smärre problem.

Enligt New York Times var ovädret det sjätte värsta i stadens historia.

Se också följande information över snöstormar i New York

Stadens plogningsarbeten och räddningsinsatser efter stormen kritiseras nu av politiker i New York som kallar dem ”oacceptabla”;  och en särskild hearing är nu utlyst till den 10 januari.

Sammanlagt fanns 1 700 plogbilar och 2 000 röjningsarbetare i tjänst när stormen anföll. Dessutom hyrde man in 20-talet tyngre räddningsfordon. Ändå förslog de inte långt när ovädret kom, summerar Michael R. Bloomberg.

Ett problem var att många privata firmor som tillhandahöll tyngre utrustning höll julstängt, menar borgmästaren.

 

Se New York Times bildspel från snöstormen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt