Självkörande bilar snackis på bilmässa

2015-10-30 09:10  
Honda Motors vd Takahiro Hachigo presenterade Honda FCX Clarity på Tokyos bilmässa. Foto: Eugene Hoshiko, AP / TT

Inom några år kommer vi att ha bilar som drivs med vätgas och kör sig själva. Det är hårddraget slutsatsen av bilmässan i Tokyo.

Honda visade den produktionsfärdiga bränslecellsbilen Clarity, som visserligen inte kommer att kunna köpas men väl leasas inom ramen för ett testprojekt i flera europeiska länder 2016.

Toyota och systermärket Lexus visade konceptbilar som tydligt pekar mot att företaget tror på bränslecellsteknik, där bilen tankas med vätgas som omvandlas till elektricitet. Även Toyota har en bränslecellsbil, Mirai, färdig för produktion.

Läs mer:

Läs mer: Tillverkaren som leder racet om självkörande bilar

Många stora biltillverkare arbetar på självkörande bilar. Nissan kommer 2016 att lansera ett system där föraren kan överlåta körningen i bilköer. Två år senare ska Nissans bilar klara alla typer av motorvägskörning, och 2020 tas steget fullt ut med ett system som kan hantera även komplex stadstrafik.

Men bilsalongen i Tokyo rymde även en hel del traditionella bilnyheter. Exempelvis en designstudie från Mazda, som skvallrar om att märket inte bara planerar en ny sportbil utan även att återuppliva wankelmotorn (rotationsmotorn).

Volkswagenskandalen präglade inte mässan, men kommenterades av bland andra Carlos Ghosn, som är vd för Renault och Nissan:

– Jag är övertygad om att alla biltillverkare gått igenom sin egen verksamhet sedan Volkswagen avslöjades. Ingen törs gå ut och säga att de inte fuskat om det finns risk att avslöjas senare, sade Carlos Ghosn vid en pressträff.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt