Självkörande bilar från Volvo – snart på svenska vägar

2018-09-14 13:26  
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, på invigning av företagets amerikanska industri. Foto: Wade Spees/The Post And Courier/AP/TT

Transportstyrelsen ger klartecken till Volvo Cars för att testa självkörande bilar.

Volvo Cars har fått grönt ljus för att testa sina självkörande bilar på svenska vägar. Det är Transportstyrelsen som har gett klartecken för testerna, som ska göras på flera vägar i Göteborgsområdet.

– Det är förstås väldigt positivt, säger Johan Larsson på Volvo Cars, som siktar på självkörande bilar i Sverige år 2021.

Läs mer: Volvos försök med självkörande bilar i Göteborg stoppas

Volvo Cars har redan testat självkörande bilar i flera månader, men det har varit i begränsad omfattning. Nu utvidgas testerna på större vägar i Göteborgsområdet.

– Vi har full utveckling på gång, och har haft det ganska länge, säger Johan Larsson, kommunikationsansvarig för Volvos autonoma utveckling.

Fokus på kötrafik

Enligt tillståndet från Transportstyrelsen får bilarna inte köra fortare än 60 kilometer i timmen, bilen får inte heller göra filbyten i det självkörande läget och föraren måste hela tiden hålla minst en hand på ratten. Dessutom gäller det bara för vägar utan möten.

TT: 60 km/h på motorväg låter lite sakta, hur realistiska blir testerna?

– Det är trafik utan möten vi fokuserar på, och framförallt kötrafik. Det är det som upplevs som tråkigt och där man vill använda funktionen.

Läs mer: Detta är 360c – Volvos framtida självkörande elbil

Volvo Cars har haft tester sedan december i fjol, där vanliga privatpersoner provkör självkörande bilar. Men det har främst handlat om tester på företagets egna provbanor.

Klara till 2021

I mars omkom en kvinna i Arizona, USA, när en Uber av modellen Volvo XC90 i självkörande läge körde på henne. Men Johan Larsson är inte orolig för liknande olyckor under testperioden.

– Nej. Det här gäller ju bara vägar utan mötande trafik och det kommer vara ingenjörer som kör bilarna, och alltid med en hand på ratten. Testerna har hittills varit lovande, inte minst i säkerhetsfrågorna. Men det är förstås mycket arbete kvar, säger Johan Larsson, som inte tvivlar på att man blir klara till 2021.

– Nej, då hade jag inte sagt det här det till dig.

Företaget siktar på att en av tre sålda bilar 2025 ska vara självkörande. Men till bilar utan ratt och pedaler är det långt, för långt för en prognos.

– Det är mycket svårt att säga, det ligger för långt framåt i tiden, säger Johan Larsson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt