Singapore väljer tyska ubåtar

2013-12-02 11:03  
En anpassad modell av den tyska ubåten 214 ( bilden) segrade i Singapores upphandling av två nya ubåtar. Foto: Peter Neuman

Singapore kommer att köpa två nya ubåtar från den tyska koncernen Thyssen Krupp. Det meddelar landets försvarsdepartement.

Singapores försvarsdepartement uppger i dag måndag att man skrivit kontrakt med den tyska Thyssen Krupp Marine Systems, TKMS, om köp av två nya ubåtar.

Det handlar om exportmodellen 218SG, en modifierad variant av den tyska ubåten 214 som är en konventionell bränslecellsubåt och tillverkas av TKMS tyska varv HDW.

I köpet ingår logistik och utbildning av ubåtsbesättningar från Singapore i Tyskland. Ubåtarna ska levereras från 2020 och framåt.

Därmed förlorade det franska statliga varvet DCNS mot den tyska tillverkaren. DCNS erbjöd en uppgraderad version av sin konventionella Scorpène-ubåt, kallad Marlin. Bägge har luftoberoende framdrivningssystem.

Enligt tidningen La Tribune uppgår priset till 1,8 miljarder euro eller närmare 17 miljarder kronor.

Thyssens Krupps andra ubåtsvarv, Kockums (omdöpt till TKMS AB), har också varit aktuell som leverantör till Singapore med nya ubåten A26, men förbjöds av TKMS att offerera till Singapore.

Detta trots att Kockums tidigare levererat sex ubåtar till Singapore, vilka utgör Archer-klassen.

Singapores två nya ubåtar 218SG ska tillsammans med de svensktillverkade Archer-ubåtarna ersätta föråldrade ubåtar av Challenger-klassen, som är byggda på 60-talet.

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt