Sep i fight om svensk jätteorder

2008-09-09 23:00  

Tolv fordonstillverkare vill vara med och slåss om svenska försvarets order på 300 nya medeltunga stridsfordon. Från att ha varit en affär vikt för svenskutvecklade Sep är det nu en helt öppen tävling.

Första steget inför upphandlingen var att FMV i början på sommaren gick ut med en RFI, Request For Information, som är en förfrågan vilka företag som senare vill vara med

i en regelrätt upphandling.

Vid deadline, midnatt den 1 september, hade tolv svar kommit in, varav elva de sista timmarna. Några kom per e-post, några med brev och några budades in till vakten.

BAE Systems Hägglunds vill som väntat delta med Sep.

Bland de giftigaste konkurrenterna finns Piranha från schweiziska Mowag, som snuvade Sep på en brittisk jätteorder. Även AMV från finska Patria får räknas dit, liksom Boxer från tysk-holländska Artec, som är ett modernt fordon.

Svenska inslag förutom Sep finns i ett fordon från Volvoägda Renault, samt eventuellt en Scaniamotor i Pegasus från Iveco SpA.Eddie Pröckl

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt