Senaten sa nej till bilhjälp

2008-12-12 07:56  
GM huvudkontoret i Detroit

USAs senat sa tidigt i morse svensk tid nej till miljardstödet som främst biltillverkarna GM och Chrysler bett om. Om inte finansdepartementet ingriper hotar snabbt konkurs.

Inte helt oväntat blev det nej i senaten till det akuta räddningspaketet på 14 miljarder dollar som biltillverkarna GM och Chrysler behöver för att klara den löpande ekonomin de närmaste månaderna.

GM, ägare till bilmärket Saab och fabriken i Trollhättan, behöver 4 miljarder dollar redan den här månaden.

Fortfarande är det möjligt för finansdepartementet att använda delar av de 700 miljarder dollar som regeringen tidigare anvisat som stöd för att hjälpa banker och företag ur finanskrisen.

Samtidigt rapporterar tidningen Wall Street Journal att GM redan har kontaktat framstående konkursförvaltare.

Chrysler kommer i slutet av månaden ha så lite kvar i kassan att det nätt och jämt räcker till lönerna för de anställda och att betala underleverantörerna.

Ford är inte lika illa ute, och har inte begärt akut hjälp, men stöder begäran om hjälp till bilindustrin eftersom en konkurs för konkurrenterna även riskerar att påverka Ford negativt. Biltillverkarna är alla beroende av de underleverantörer som riskerar att följa med ner i djupet om GM och Chrysler går under.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt