Seglats med solsegel 2012

2011-02-22 13:55  

Solpaneler som också fungerar som segel ska testas på fartyg nästa år i ett försök att minska sjöfartens miljöpåverkan.

Företaget Eco Marine Power Co i Japan har beslutat att vidareutveckla tekniken Aquarius Solar and Marine Power System för handelsfartyg.

Systemet består av ett antal paneler som är så styva att de både kan fungera som solcellsanläggning, dels fånga upp vinden som segel.

Detta extra energitillskott ska minska behovet av bunkerolja till fartygets drivmaskiner. Seglen kan vridas så att de antingen fångar vinden eller solstrålarna på bästa sätt.

Företaget utvecklar också metoder för att skydda seglen vid oväder.

Eco Marine strävar efter att få fram solsegel som kan användas som moduler, där enstaka segel kan användas för mindre fartyg varefter man bygger ut med fler allt efter fartygets storlek.

Man samarbetar med flera internationella företag när det gäller utveckling, och letar samarbetspartner hos varv och rederier för att kunna testa en prototyp under 2012.

Håkan Abrahamson

Mer om: Solsegel Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt