Se robot-racebilen tävla under klassiska racet

2018-07-16 14:40  
Foto: Goodwood

Goodwood Festival of Speed är ett sant bilmecka. Här syns det bästa historien har att erbjuda – med de senaste värstingbilarana. I år visade även den helautonoma racerbilen ”Robocar” upp sig för publiken.

Autonoma bilar i trafiken är fortfarande, inte minst på grund av regleringar, ett par år bort. Men under årets upplaga av bilfesten Goodwood Festival of Speed visades tekniken upp med varierande framgång.

Först fick vi se en klassisk Ford Mustang som Siemens hängt på sensorteknik försöka med bedriften att ta sig fram på banan. Dock var det en rejält vinglig färd. Bättre gick det då för Robocar som visade att framtidens självkörande teknik snart är här.

Den senare ”Robocar”, drivs av fyra elmotorer med en total systemeffekt på över 500 hästkrafter. Tillräckligt för att, i varje fall i teorin, få upp bilen i 300 km/h. Dessa blinda hästar tyglas av en tekniklösning som förlitar sig på lidar, radar, ultraljud, en hel kader av kameror samt GPS. Detta matas in i en dator som med hjälp av ai-algoritmer avgör hur bilen ska köras.

Första självnavigerande bilen

Roborace ställde upp på startlinjen under Goodwood och blev den första bilen som utan mänsklig interaktion klarade av att navigera upp för hill-climb banan. Ovan nämnda Mustang krävde en säkerhetsförare som vid flertalet tillfällen var tvungen att rycka in.

Företaget bakom bilen, Roborace, har som sikte att försöka lansera en form av robottävling som ska ackompanjera den nystartade heleletriska Formula E.

Se även VW elbil ta sig upp för kulle med sin I.D. R – på årets snabbaste tid.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt