Se när drönarsvärm flyger obehindrat genom skogen

2022-05-13 14:58  
En tanke är att svärmen skulle kunna sättas in för eftersök i katastrofområden. Foto: Yuman Gao and Rui Jin/AFP

De tio drönarna är stora som en handflata. Se svärmen flyga obekymrat genom bambuskogen.

Med jämna mellanrum dyker det upp nya klipp där drönarsvärmar rör sig synkroniserat på ett imponerande och kanske lite skrämmande sätt – det senaste i raden kommer från Kina.

I det här fallet är det tio drönare från Zhejiang University som tillsammans rör sig autonomt genom en bambuskog. Trots den svårlösta miljön lyckas farkosterna undvika alla de hinder som naturen bjuder på. Dessutom utan att kollidera med varandra.

Enligt Science Alert är de specialbyggda drönarna stora som en handflata. Utöver en dator har de en djupseende kamera samt höjdmätare. Den skickliga navigeringen hänger på en algoritm för att undvika kollisioner med hinder i terrängen samt krockar med andra i svärmen. Den administrerar även en effektiv flygning. 

Läs mer: Planen: De vill bygga Sveriges första vertiport – i Norrköping

Drönarsvärmars kompetens brukar vanligtvis förevisas i en kontrollerad miljö, vilket gör universitetets demonstration unik. Science Alert har intervjuat Enrica Soria som är robotforskare vid Swiss Federal Institute of Technology. Hon deltog inte i det specifika projektet, men experten hävdar att det är första gången som en drönarsvärm har klarat av att navigera utomhus genom en så pass varierad och ostrukturerad miljö.

Forskarnas mål var drönare som rör sig lika obesvärat genom snåren som fågelflockar. Den stora utmaningen låg i att packa nog mycket datorkraft i en så pass liten maskin. En tanke är att svärmen skulle kunna sättas in för eftersök i katastrofområden.

John Edgren

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt