Fordon

Se musslan bli förvirrad av det superhala materialet

Musslorna ökar fartygens bränsleförbrukning – men att manuellt ta bort dem från båtarnas skrov är dyrt. Nu har Harvard utvecklat ett alternativ till giftig bottenfärg. Deras superhala silikon-gel gör djuren helt förvirrade.

Publicerad

Trots sin ringa storlek är koloniserande musslor ett kostsamt problem för hamnanläggningar och rederier. I nog stor mängd kan djuren sänka ett fartygs hastighet och öka bränsleförbrukningen. En annan negativ aspekt är att sjöfarten riskerar att föra med sig och sprida inasiva arter – ett exempel är den asiatiska musslan Perna viridis.

Att ta bort musseldjur manuellt är dyrt och tidskrävande. I dag är giftig bottenfärg ett av få vapen som finns till hands, men den lossnar från båtarna och har en negativ inverkan på miljön. Därför pågår ett febrilt arbete för att utveckla gröna alternativ – och nu har forskare vid Harvard University hittat en möjlig lösning.

De har modifierat ett plastmaterial som musslan Perna viridis vanligtvis älskar att fästa sig vid. Forskarna har mättat materialet med en silikonbaserad vattenavstötande gel. På ytan bildar gelen ett tunt lager som slätar ut alla mikroskopiska ojämnheter. Porerna i materialet agerar som en reservoar som förser ytan med gel i takt med att ämnet slits ned.

Läs mer:

När musslor letar efter en plats att fästa sig vid så känner de sig för med foten, och skjuter sedan ut en häftande tråd som består av keratin och olika proteiner. Men de Perna viridis som placerades på det superhala materialet blev helt förvirrade. Antingen skickade de inte ut någon häfttråd alls, eller så fäste de den vid sitt eget skal – eller andra tillgängliga ytor. Att musslorna ”inte kom till skott” tyder enligt Harvard på att djuren inte identifierade silikongelen som en alternativ boplats.

Lärosätets forskare har redan kommersialiserat användningen av ytor med gel-skiktet inom andra områden, som medicin – där lösningen exempelvis kan hindra blod eller bakterier från att fästa vid ett implantat.