Se Land Rover Defenders comeback

2019-09-10 13:45  
Nya Land Rover Defender. Foto: Nick Dimbleby

Ikonen Land Rover Defender är tillbaka i uppdaterad design. Presentationen på Frankfurtsalongen hörde tveklöst till de mest spektakulära. Se filmen här.

Land Rover Defender lanserades redan 1948 (men då under annat namn). Besvikelsen blev för många påtaglig när den togs ur produktion i början av 2016. Bilen har kommit att bli en stilikon, ironiskt nog eftersom den är designad främst utifrån funktion snarare än för att vara attraktiv att se på. Defender är byggd för att ta sig fram även i svår terräng.

Något längre produktionsuppehåll blir det dock inte. För nu är den tillbaka. Intresset inför lanseringen på motormässan IAA i Frankfurt var mycket stort. Och presentationen blev något utöver det vanliga.

– Nu har tiden kommit för en ny Defender. Utmaningen för våra designers och ingenjörer var att bygga ett fordon relevant för dagens behov samtidigt som den fångar originalets essens, sa Jerry McGovern, chefsdesigner på Land Rover.

Under tiden som en klättrare besteg en hög ramp sänktes den långsamt mot en ställning några meter upp i luften. Efter att klättraren angjort ställningen rullade i stället den uppdaterade Defendern ner för rampen i en imponerande vinkel.

Se klippet här:

Den som gillat de kantiga formerna kommer dock att bli besviken, för de har rundats av. Modellen påminner nu mer om Range Rovers lyxiga suvar. Nya Defender är byggd på samma plattform som Discovery.

De gamla namnen på varianterna har behållits, det vill säga 90, 110 och 130. Först ut blir 110 som har fem dörrar. Den kommer att börja säljas nästa år. Därefter är det dags för tredörrarsversionen 90 och i början av 2021 kommer 130 som blir hela 5,30 meter lång.

Läs mer: Här är Volkswagens nya billiga elbil ID 3

Till en början kommer den att säljas med såväl renodlade diesel- som bensinmotorer. Under nästa år kommer den även att lanseras som laddhybrid. Om det blir en renodlad elbil återstår att se. Jaguar Land Rovers vd Ralf Speth konstaterade bara att Land Rover planerar en elektrisk framtid även för Land Rover och citerade Oscar Wilde: ”What's worth having is worth waiting for”.

De svenska priserna är inte klara men i USA kommer 110-versionen att börja på 49 900 dollar.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt