Schweizare kräver förbud mot stadsjeepar

2008-10-07 10:05  
Jeep Grand Cherokee.

Stadsjeepar och andra stora, bränsleslukande, bilar kan komma att förbjudas i Schweiz.

150 000 schweizare har skrivit under kampanjen ”För människovänliga fordon” för att få till stånd en folkomröstning i frågan. Det är ovanligt många, enligt tidningen Arbetaren.

I den franskspråkiga delen av landet säger 51 procent av befolkningen nej till stadsjeepar och andra bränsleslukare, enligt den schweiziska nyhetssajten Swisster. Bland de tyskspråkiga stöder drygt 40 procent ett förbud.

Det man vill folkomrösta om att förbjuda är inte enbart stadsjeepar, utan fordon som dels släpper ut över 250 gram koldioxid per kilometer, dels väger mer än 2,2 ton, eller har så höga fronter att de anses alltför farliga för cyklister och gångtrafikanter.

Uppskattningsvis skulle runt sju procent av landets privatbilar drabbas, framförallt stadsjeepar men också vissa sportbilar och ett fåtal andra fordonstyper.

Kampanjen för att få till stånd en folkomröstning har drivits av partiet de Grönas ungdomsförbund Unga gröna.

Representanter för den schweiziska bilindustrin, som uttalar sig på nätsidan Swissinfo, kallar kravet för ”olyckligt” och anser att förbudet även drabbar en del familjebilar.

Hans Dahlquist

Mer om: Stadsjeep Schweiz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt