Schweiz kan välja Jas Gripen

2008-01-22 14:47  

Jas Gripen får delta i upphandlingen av nya stridsflygplan i Schweiz tillsammans med tre andra bolag. Beställningen är värd dryga 13 miljarder svenska kronor.

Gripen International har av Schweiz försvarsdepartement erbjudits att lämna offert på nya stridsflygplan. De nya planen ska ersätta delar av landets åldrande flotta av F-5 Tiger-plan..

Hur många flygplan ordern omfattar avslöjas inte i departementets pressmeddelande. Men värdet uppges vara 2, 2 miljarder schweizerfranc eller drygt 13 miljarder svenska kronor. Då ingår också utbildning av piloter.

Gripen International konkurrerar med flygplanstillverkarna Boeing, Dassault och EADS, som samtliga erbjudits att komma in med preliminära offerter i mitten av sommaren.

Gripen och Försvarets materielverk fick den 11 januari också en offertförfrågan från Norge, och under 2007 liknande offerterbjudanden från Indien och Danmark.

Indien ska köpa 126 plan med en option på ytterligare 40-50 stycken och Danmark avser att köpa 48 plan.

Dessutom pågår en slutförhandling med Thailand om en försäljning av sex plus sex Gripenplan i två omgångar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt