Schweiz: Ja till Gripen

2013-09-11 10:29  

Det schweiziska parlamentets stora kammare, Nationalrat, säger ja till att köpa 22 Gripenplan.

Senare i dag ska kammaren också rösta om finansieringen av köpet, som kostar 3,1 miljarder schweizerfranc, motsvarande 23 miljarder kronor.

Röstsiffrorna blev 119 ja, 70 nej och 5 nedlagda.

Under en debatt före omröstningen hördes en rad kritiska röster, alltifrån parlamentariker som inte vill köpa något stridsflyg alls till dem som vill köpa plan, men är skeptiska till Gripen.

Försvarsminister Ueli Maurer, som för närvarande också är president i Schweiz, försvarade valet:

– Det är inte det dyraste alternativet och heller inte det bästa, men Gripen är ett tekniskt bra plan som uppfyller våra krav, sade Maurer.

Saab-aktien steg omedelbart efter beskedet på en i övrigt stillsam Stockholmsbörs. Saab-aktien, en av börsens förlorare hittills i år, hade strax efter beslutet gått upp med 1,8 procent. Nedgången sedan årsskiftet har därmed reducerats till cirka 4 procent.

Beslutet betyder ändå inte att affären är i hamn.

I den lilla kammaren, Ständerat, fattades en röst för att godkänna finansieringen av köpet vid omröstningen tidigare i år. Nästa vecka ska Ständerat därför rösta igen, eftersom båda kamrarna måste säga ja.

Men inte heller då kan Saab och den svenska regeringen vara säkra på att affären blir av. Nästa år väntar med största sannolikhet en folkomröstning.

En opinionsundersökning förra helgen visade att 63 procent av schweizarna inte vill ha Gripen - och inget annat stridsflyg heller. Bara 40 procent av schweizarna tycker att landet behöver köpa nya plan.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt