Scania satsar på fler laddstationer ”En viktig pusselbit framåt”

2022-03-21 07:20  
Scania satsar på fler laddstationer. Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Scanias återförsäljarnätverk satsar på fler snabbladdare runt om i Sverige för att underlätta övergången till eldrivna transporter.

Totalt ska drygt 20 stationer öppnas för tunga fordon, meddelar Scania i ett pressmeddelande.

Det finns sedan tidigare laddare på ett antal av Scanias återförsäljare, något som nu alltså kommer att utökas. Det planeras även att läggas till en publik högeffektsladdning längs de stora motorvägarna på initiativ av Traton Group, Daimler Truck och Volvo Group genom samriskföretag.

"Ellastbilar som drivs med fossilfri el kommer att vara en viktig pusselbit framåt för att nå målen. 2030 räknar vi med att 50 procent av nybilsförsäljningen kommer att utgöras av eldrivna lastbilar", säger David Källsäter, vd för Scania Sverige, i pressmeddelandet.

Läs mer: Tvärnit på Scanias näst största marknad: ”Kan bli stökigt”

Scania planerar att inom kort lansera tunga lastbilar med 40 tons totalvikt som kan köras i fyra timmar och lastbilar med 60-tons totalvikt som kan köras i tre timmar. De kommer sedan att kunna snabbladdas under en 45-minuters lunchrast för att hålla under ett helt arbetspass.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt