Fordon

Scania levererar bilar till tyska elvägar

Ellastbilen Scania R 450. Foto: Dan Boman/Scania/TT
Ellastbilen Scania R 450. Foto: Dan Boman/Scania/TT

Scania ska leverera 15 lastbilar till tre tyska pilotanläggningar med elvägar som tas i bruk nästa år.

Publicerad

Försöken inleds i Hessen längs autobahn A5 där en fem kilometer lång sträcka redan fått kontaktledningar i båda riktningarna. Nästa sträcka blir på A1 till Lübecks hamn och den tredje i delstaten Baden-Württemberg.

Lastbilarna kommer att förses med så kallade pantografer som monteras bakom förarhytterna och som leder strömmen till batterierna som laddas under körning. Den första levereras i maj nästa år och lastbilarna ska användas av åkerier i den ordinarie verksamheten.

"Till skillnad från personbilar, som är parkerade större delen av dagen, är lastbilar i drift för transportuppdrag under lång tid där uppehåll för laddning kan medföra avbräck. Elvägar innebär att de smidigt och effektivt kan laddas under körningen. Detta sparar också batterikraft och minskar belastningen på elnätet", säger Magnus Höglund, ansvarig för elvägssystem på Scania i ett pressmeddelande.

I Tyskland står tunga transporter för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen, men bara på två procent av vägnätet, enligt Scania.