Scania dömdes att betala miljardböter – överklagar

2022-04-11 10:43  
Scania fortsätter att överklaga miljardböter. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lastbilstillverkaren Scania dömdes 2017 av EU kommissionen att betala 880 euro, motsvarande runt 9 miljarder kronor, i böter.

Skälet var att kommissionen ansåg att bolaget under 14 års tid, tillsammans med fem andra lastbilstillverkare, skulle ha ingått en kartell.

Volvo lastvagnar betalade över 670 miljoner euro och även Daimler och Paccar valde att betala sina delar av det totala bötesbeloppet på 2,93 miljarder euro.

Scania överklagade beslutet till EU-domstolens tribunal, som i februari i år valde att helt gå på kommissionens linje. Nu överklagar bolaget även det beslutet till EU-domstolen.

"Scania motsätter sig fortfarande de slutsatser som Europeiska Kommissionen kommit fram till och EU-tribunalen därefter bekräftat samt vidhåller att bolaget varken har träffat några pan-europeiska överenskommelser med andra tillverkare när det gäller prissättning eller samordnat några försenade introduktioner av nya motorer som uppfyller EU:s lagkrav för avgasutsläpp", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Mer om: Scania

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt