Scania bekräftar ett närmande till MAN

2010-11-15 08:53  

Södertäljeföretaget Scania bekräftar att ett nära samarbete med MAN är nära förestående. Men man vill inte i dag säga exakt hur det ska gå till.

I ett pressmeddelande på måndagsmorgonen skriver Scania att man tillsammans med MAN sedan i somras utrett hur de båda företagen ska dra nytta av synergier inom forskning och utveckling, inköp och tillverkning.

- Utredningarna har visat att ett förverkligande fullt ut av de möjliga synergierna förutsätter ett närmare samarbete genom att föra samman de både företagen, samtidigt som man behåller de unika värdena i respektive företags varumärken, skriver Scania.

Enligt tidningarna Der Spiegel och Financial Times går huvudägaren Volkswagens strategi ut på att låta Scania ta över MAN och inte tvärtom som vid det fientliga uppköpsförsöket för fyra år sedan.

Genom ett samgående kan man spara en miljard euro per år i stordriftsfördelar inom alla områden.

Samtidigt är det viktigt att båda varumärkena finns kvar på marknaden. Både Scania och MAN är starka namn.

Från Scanias sida säger man i dag att inga beslut ännu är fattade.

- Det återstår ett antal kommersiella och juridiska frågor. Först när dessa är lösta kan ett beslut fattas, skriver Scania i pressmeddelandet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Volkswagen MAN

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt