Saturnus-raketens sista resa – se unika bilderna

2017-04-28 12:10

Den 15 oktober 1997 lämnade Cassini jorden för resan till Saturnus. Nu, 20 år senare, ska rymdfararen göra sin ”Grand Finale” Men innan dess hinns det med ett sista uppdrag – se de unika bilderna på planeten.

I nästan 13 år har NASA:s rymdfarkost Cassini studerat Saturnus och hennes månar. Men nu börjar bränslet ta slut, och i september kommer trotjänarens tjänstgöring att vara över. Men inte utan en storstilad final.

Cassini kommer att göra sammanlagt 22 dyk mellan planeten och dess ringar – vilket blir första gången man är så pass nära Saturnus.

Skälet till att NASA väljer att kasta in farkosten i Saturnus atmosfär – och därmed låta den brinna upp är faktiskt intressant. Man vill inte riskera att Cassini kraschar in i någon av planetens månar. Detta då exempelvis Enceladus, en ismåne med en ocean under ytan, eventuellt kan ha liv på sig.

Läs mer:

Läs mer: Se hur Saturnus minimåne böjer ringarna

Men som sagt – innan ”crash-and-burn-slutet” ska det hinnas med en del. Som att dokumentera hur det ser ut mellan Saturnus och dess ringar. Den första ”dykningen” har nu gjorts och NASA har publicerat bilderna.

Nästa dykning är planerad till den 2 maj – och sedan kommer de att dugga tätt fram till den början av september. Den 15/9 avslutar Cassini sin livsuppgift genom att träda in i Saturnus atmosfär och där brinna upp.

Kolla in NASA:s video som beskriver ”the Grand Finale” här nedan:

Cassini Mission: Cassini's First Dive Between Saturn and Its Rings (video file) from JPLraw on Vimeo.

Här kan du följa Cassinis ”Grand Finale”.

Felix Björklund

Mer om: Nasa Saturnus

Debatt