Sätter vindkraft i djupet

2011-04-01 14:23  
Sea Installer kan arbeta på upp till 45 meters vattendjup.

"Sea Installer" heter en ny farkost för installation av havsbaserad vindkraft på större djup. Nästa år börjar jobbet för danska ägare.

Fartyget byggs vid kinesiska Cosco-varvet för danska offshorebyggaren A2SEA, som specialiserat sig på att bygga havsbaserade vindkraftparker.

Företaget ägs gemensamt av energiföretaget Dong och turbintillverkaren Siemens. Siemens ska dessutom utrusta farkosten med elektrisk utrustning för drivning, positionering och automationsutrustning.

Fartyget är av jack-up-typ, det vill säga det kan ställa fyra ben på havsbotten och höja skrovet ovan vågorna för stabilt arbete. De totalt 83 meter långa benen kan arbeta på max 45 meters vattendjup.

Det 132 meter långa och 39 meter breda fartyget är utrustat med en 94 meter hög kran som har kapaciteten 800 ton vid 24 meter och 600 ton vid 30 meters utfällning.

Mellan åtta och tio vindkraft kan medföras vid varje resa.  Främst ska "Sea Installer" arbeta utanför den brittiska kusten och är därför särskilt anpassat för tidvattenströmmar och svåra bottenförhållanden.

Leverans beräknas till andra halvan av 2012.

Håkan Abrahamson

Mer om: Fartyg Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt