"Satsa pengarna på Volvo - inte Saab"

2009-03-03 23:00  

Saabs chanser att överleva är så små att statliga räddningsinsatser är utsiktslösa. Resurserna ska i stället läggas på Volvo Personvagnar, anser Lars Holmqvist, vd för den europeiska leverantörsorganisationen Clepa i Bryssel.

- Saab är bara en monteringsfabrik inom GM-sfären. Det fungerar inte att rycka loss fabriken och tro att företaget kan stå på egna ben, utan utvecklingsresurser. Det skulle kosta alltför mycket och ta för lång tid att bygga upp ett nytt Saab, säger han.

Resurserna som Sverige kan uppbåda bör i stället satsas på att rädda Volvo Personvagnar - som betyder oändligt mycket mer för underleverantörerna och den svenska industrin.

- Volvo har mycket större chans att klara sig. Det är ett komplett företag, med egna utvecklingsresurser, och ett varumärke som har gott rykte över hela världen.

Volvo Personvagnar är dessutom fyra gånger så stort som Saab, och är så pass intressant för utländska leverantörer att de vill etablera sig i Västsverige.

Börjar Volvo Personvagnar att vackla på allvar - då drar det med sig inte bara leverantörsföretag - utan även Scania och AB Volvo.

- Om ungefär 15 år skulle den svenska fordonsindustrin i princip vara utraderad om Volvo Personvagnar går omkull. Det företaget är ett av det fåtal europeiska billtillverkare som kan överleva den svåra lågkonjunktur vi har framför oss, säger Lars Holmqvist.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt