SAS producerar plan med ny design

2019-09-19 14:16  
Foto: Johan Nilsson/TT

För första gången på över 20 år får SAS flygplan ett nytt yttre. De första planen med den nya designen är under produktion.

SAS vd Rickard Gustafson visade upp den nya designen på ikonisk mark i SAS sammanhang – SAS Royal hotel i Köpenhamn, ritat av den välkände danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen och fyllt av designklassiker.

Läs mer: Här är labbet där SAS utvecklar framtidens flyg

Senast SAS förändrade utsidan på flygplanen var 1998. För fyra år sedan fick planen ny inredning.

– Det är inte varje dag vi gör något sådant här. Det är den fjärde gången i bolagets historia, säger Rickard Gustafson.

Färgvalen har uppdaterats på nyansnivå, och loggor och de skandinaviska flaggorna har fått nya placeringar och de sistnämnda ett nytt utseende.

Airbus blir först med ny design

I SAS kundundersökningar har det framkommit att logotypen och SAS blå färg är något som starkt förknippas med varumärket och som man tagit fasta på, enligt Rickard Gustafson.

– Den är väldigt modern på det väldigt välkända skandinaviska viset, säger Uffe Buchard, stilexpert, som följt SAS designresa.

Bolagets nya Airbus-plan, nu under produktion, blir de första att målas i den nya stilen. År 2024 räknar bolaget med att samtliga plan ha det nya utseendet.

SAS har valt ett särskilt ytlager som kräver färre färgval och därmed minskar flygplansvikten.

Mer om: SAS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt