SAS-personal tar strid – mot facket

2013-11-11 07:14  

Hundratals kabinanställda på SAS i Sverige förbereder en rättsprocess mot sitt eget fackförbund, Unionen.

De anser att facket avtalade bort stora delar av pensionen vid fjolårets krisuppgörelse med flygbolaget.

En advokatfirma som analyserat rättsläget anser att facket kan ha gått för långt när det offrade en stor del av de anställdas intjänade pensionspengar i fjolårets krisuppgörelse med flygbolaget, skriver Dagens Nyheter.

– Unionen kan ha gett sig på pensionspengar som de inte förfogar över, säger de kabinanställdas biträde, juristen Mattias Schain på Öberg & Associés, till tidningen.

Omkring 300 kabinanställda mellan 50 och 60 år berörs i den svenska delen av verksamheten. I genomsnitt handlar det om pensionspengar på cirka 400 000 kronor per medlem, för vissa upp till 800 000 kronor.

Men de kabinanställdas egen fackklubb, SCCA, har hittills varit kallsinnig. För att kunna finansiera en rättsprocess har de anställda fått plocka fram 10 000 kronor var ur egen ficka, skriver DN.

– Vi har begärt att klubbstyrelsen ska hjälpa oss, men har fått nej med motiveringen att det är ett särintresse, säger Kent Thorselius, en av de anställda som nu förbereder processen mot Unionen som kan leda vidare mot arbetsgivaren SAS, enligt tidningen.

Unionens chefsjurist Martin Wästfält förklarar enligt tidningen att förbundet befann sig i ett svårt läge när krisuppgörelsen med SAS träffades.

– Vi hade att välja mellan att behålla medlemmarnas löner och anställningar eller att göra förändringar i pensionsvillkoren, säger han till Dagens Nyheter.

TT / Ny Teknik

Mer om: SAS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt