SAS har upptäckt sprickor i Boeing-plan

2019-10-11 07:22  
Foto: TT

Flygbolaget SAS har upptäckt sprickbildningar i två av flottans 31 flygplan av modell Boeing 737 NG. De två flygplanen har tagits ur drift, enligt SAS presschef Troels Karlskov.

Enligt Boeing har så svåra sprickor att de kräver omedelbara åtgärder hittats i totalt nära 40 plan i världen.

Undersökningen av sprickbildningar krävdes av USA:s luftfartsmyndighet FAA för en vecka sedan. Anledningen var att amerikanska flygplanstillverkaren Boeing upptäckte sprickor i plan vid undersökningar i september.

SAS säger att ett av de två planen snart ändå skulle tas ur bruk, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

Läs mer: Ny potentiell riskfaktor upptäckt i Boeings olycksplan

Problemet med sprickbildningen finns bland annat vid den del som fäster vingen med flygkroppen, på engelskt flygspråk kallat pickle fork - pickelgaffel.

Boeing uppgav på torsdagen att företaget inspekterat 810 plan av modellen 737 NG i olika delar av världen och hittat 38 plan med sprickor som är så svåra att det krävs reparationer eller att delar byts ut, skriver Reuters.

Planen kommer att ha flygförbud och får stanna på marken tills reparationen är klara, enligt Boeing och flera flygbolag.

Mer om: SAS Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt