Sarkozy vill sälja 15 helikoptrar till Tolgfors

2010-10-07 15:00  

Nu lägger Frankrike in en stöt mot Sverige i den tilltrasslade helikopterfrågan: ”Köp vår Super Cougar i ställer för amerikanska Black Hawk”.

Den franska regeringen erbjuder nu Sverige att köpa upp till 15 Super Cougar.

Det är mycket pengar som står på spel. Regeringen har avsatt 4,7 miljarder kronor för helikopterköp.

Frankrike lovar att de första helikoptrarna kan vara på plats 2012 - om Sverige lägger en beställning redan nu i höst.

Den svenska styrkan i Afghanistan har ett skriande behov av helikoptrar för trupptransporter, sjukvårdstransporter och materialtransporter.

Den helikopter som Försvarsmakten har tänkt sig för Afghanistan HPK 14 är så försenad att den blivit ett skämt i militära kretsar.

Helikopter 14-projektet är ett sameuropeiskt projekt som gått i baklås på grund av alla specialkrav som de olika länderna har haft, inte minst de svenska kraven.

I dag räknar man med att den nya helikoptern kan tas i bruk i full skala först om fem-tio år.

Därför har försvarsminister Sten Tolgfors sagt att Sverige måste köpa in nya medeltunga helikoptrar som kan fungera i Afghanistan från dag ett – i väntan på att HKP 14 kan börja tjänstgöra fullt ut.

Det har vid flera tillfället läckt ut uppgifter om att Försvarsmakten och Sten Tolgfors förordar den amerikanska helikoptern UH 60 Black Hawk från Sirkorsky Aircraft.

Det är en beprövad helikopter som tjänstgjort i alla krigshärdar sedan 1980 där amerikansk militär varit inblandad.

Black Hawk är en av världens mest sålda militära helikoptrar som används av ameéer och flygvapen i mer än 15 länder världen över.

Men den franska försvarsministern Hervé Morin har med uppbackning från president Nicolas Sarkozy uppvaktat den svenska försvarsministern Sten Tolgfors och ebjudit den moderna Eurocopter EC 725, kallad Super Cougar.

Det är en fembladig, medeltung taktisk transporthelikopter med dubbla motorer.

Den klassas som en C-SAR-helikopter, där C står för Combat och SAR för Search and Rescue.

Den tillverkas av EADS dotterbolag Eurocopter och visades upp för första gången i november 2000.

I februari 2005 togs den i bruk av det franska flygvapnet.

Den är en utvecklig av Eurocopter AS 532 Cougar och en syster till Eurocopter AS 332 Super Puma, som redan används i det svenska försvaret.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt